joi, 28 decembrie 2017

Adăpători și scăldători

Scăldătoare din grădină.

 De ce să amenajăm adăpători/scăldători?
 Betonul, canalizările și asfaltul sun obstacole mari pentru viețuitoarele care vor să se adape. Bălțile sunt din ce în ce mai puține și din ce în ce mai poluate.
 Momentul amenajării: oricând
 Din ce se pot amenaja adăpători/scăldători?
 Mulți oameni nu vor să înceapă opțiunea de a adăpa păsările fiindcă ei cred că doar adevăratele lacuri de grădină sunt utile. De fapt ele sunt mai puțin potrivite, ba chiar fiind periculoase din cauza adâncimii. În plus ele sunt foarte scumpe, strică terenul și necesită întreținere permanentă. Cea mai bună adăpătoare este farfuria de ghiveci (din plastic) cu diametrul cuprins între 40-50 cm și cu adâncime de 5 cm.
 Bineînțeles, sunt potrivite și tăvițele din ceramică, dar ele sunt mai scumpe, mai fragile și mai grele.
 Iarna, tăvițele pot fi utilizate ca hrănitori.
 La momentul amenajării iazurilor de grădină se recomandă săparea unei secțiuni cu apă mică, accesibilă tuturor viețuitoarelor. Apa mai adâncă de 10 cm este periculoasă pentru viețuitoarele care vin la ea. De asemenea se pot pune niște scări din pietre plate sau înclinate.
 Chiar și în adăpătorile/scăldătorile mai adânci de 5 cm se pot pune pietre pentru ca păsările mici precum silvia mică (Sylvia curruca), ochiu-boului (Troglodytes troglodytes) și cănărașul (Serinus serinus) să se poată scălda.
Mai multe detalii pe www.sor.ro/Proiecte/Grădini și Școli Prietenoase cu Natura/Animale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cartea de fotografie

Mi-am comandat recent o carte despre fotografia de natură și pot să spun că sunt foarte mulțumit!